logo Evert van der Veen, kwartiermaker
Themafoto

Alle koppen dezelfde kant op preventie

Omschrijving

De seksuele gezondheid van de jeugd gaat achteruit. Meer seksueel overdraagbare aandoeningen, ongeplande zwangerschappen en seksueel misbruik. De staatssecretaris wil een nationaal programma voor seksuele gezondheid van de jeugd.

Kwartier maken

Ik zorg dat alle landelijke en regionale spelers zich verenigen rond een nieuw merk. Eerst spreek ik met de beslissers van de grote partijen. Daarna bouw ik een heldere organisatiestructuur die zorgt voor gezamenlijke verantwoordelijkheid en eenheid. Binnen deze structuur is het mogelijk om te gaan met onderlinge spanningen en weerstand tegen verandering. Mijn rol als voorzitter van de stuurgroep eindigt met de nationale lancering van het nieuwe merk door de staatssecretaris. Na de lancering regisseer ik - samen met twee inhoudelijke experts - de landelijke invoering van de nieuwe aanpak.

Resultaat

Zo ontstond een landelijk merk voor seksuele gezondheid van de jeugd met als hart een intensief gebruikte website (binnen een jaar 1 miljoen unieke bezoekers). Een subsidieregeling ondersteunt talloze lokale en regionale activiteiten. De landelijke registratie geeft inzicht in het resultaat. Het programma zorgt voor meer kennis en een gezondere houding rond seksualiteit onder jongeren.